Fethiye Önce İl, Sonra Başkent Olsun!

fethiyeilolsun

İl olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu! Bütün mesele bu mudur acaba? İlçemizde yürütülen “Fethiye İl Olsun” kampanyası üzerine bir şeyler söylemeyi düşünmüyordum aslında. Daha önce kamuoyuna yansıyan, yansımayan ya da yansıtılmayan versiyonlarına şahit olduğumuz hareketin (harekete geçenlerin ifadesi) doğrultusunda ya da karşısında taraf olmak yerine tartışılabilir nitelikte bir değerlendirme yapmak Fethiye adına daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Öncelikle belirteyim; Fethiye’nin il olmasını istemek başka bir şey, Fethiye’nin il olabilmesi başka bir şeydir. Önceki yıllarda yazılarımda ara ara değinmiştim. “İl olmak istiyoruz.” Bu birinci cümle. “İl olmak için kısa, orta ve uzun vadede ilçe olarak şunları yaptık” diye başlayan devamı ikinci cümle yok.

Kampanyayı duyduğum ilk gün “x sayıda sivil toplum kuruluşu destek veriyor” ifadesine istinaden, bulunduğum ortamdaki iki sivil toplum kuruluşu başkanına sordum. “Haberimiz yok, gelen giden bilgi veren olmadı” dediler. Hatta başkanın birisi “Biz eyalet olmak istiyoruz” şeklinde il bizi kesmez anlamına gelen latife ile karışık cevap verdi. Evet, sadece sloganik düzeyde kalacaksa bu konu, o zaman tek bir cümleyle yazıyı sonlandırabiliriz. İlk zamanlardaki tepkim; “Dam başında saksağan, vur beline kazmayı!” Devam edecek isek sorular soralım:

  1. Fethiye’nin il olması ile ilgili bugüne kadar hangi düzeyde, hangi çalışmalar yapılmıştır? (Akademik, yarı akademik ya da normal)
  2. Önderliğinde alevlendiği ifade edilen Fethiye Belediyesinin meclisi bu konuyu tüm üyelerinin katılımı ile resmi, gayri resmi kaç kez müzakere etmiştir? Ortak imza altına alınabilmiş bir bildiri metni var mıdır?
  3. Siyasi partilerin ilçe başkan ve yönetim kurullarının katılımı ile ortak bir strateji belirleme çalışması yapılmış mıdır? Burada ortaya konan tespitler kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?
  4. Fethiye Belediyesi son yirmi yıla yakın belediye hizmet binası başta olmak üzere hangi planlamayı “il olacak bir ilçe” kurgusu ile yapmıştır?
  5. Bu başlık altında (Fethiye neden il olmalı?) bugüne kadar kaç sivil toplum örgütü kaç toplantı, panel, forum vb. yapmıştır? Ya da yönetim kurulunda bu konuyu tartışmıştır?
  6. Kaç kurum ya da sivil toplum kuruluşu bu konuda broşür, bülten, kitap vb. yayınlamış ve dağıtmıştır?
  7. Büyükşehir süreci Muğla’yı da kapsayacak şekilde 2011 yılında gündeme gelmiş ve 2012 yılı sonunda yasalaşmış iken, bu süreçte neden hiç gündeme getirilmemiş, bu konuda TBMM’de verilen kanun tekliflerine destek çıkılmamıştır?
  8. 2015 yılı başında güçlü bir şekilde gündeme getirilip kamuoyu desteği(!) sağlanan bir konuda, büyükşehir ve ilçe belediyelerin yetki sorumluluk durumu belli iken neden bu dönemlerde seslendirilmemiştir?
  9. Fethiye Belediyesi çevre yolu yapıldığı tarihten bu yana şehir merkezinin çevre yoluna bağlayacak ile yakışır hangi yol çalışmalarını en azından kendi sınırları içinde yapmıştır?
  10. Merkezi yönetimin hangi gerekçelerle il yapıp yapmadığı ve bu konudaki tasarrufu net olarak ortada iken böyle bir kamuoyu çalışmasını (x sayıda sivil toplum desteği var denilirken) belediye çalışanlarına yaptırmak ne kadar doğrudur?
  11. Halen mevcut nüfusuyla bile yoğun trafik ve buna bağlı sorunlar yaşayan Fethiye’nin bağlanacak ilçelerin nüfusuna nasıl hizmet vereceği düşünülmüş müdür?
  12. Kanunla kurulan büyükşehir belediyesinin ve ilgili kurumlarının devir, teslim tasfiye işlemleri bitmeden (yolların yetki konusu daha geçtiğimiz hafta çözümlendi) yeni bir hukuki sürecin boyutu hiç dikkate alınmış mıdır?
  13. Türkiye’nin 900’ü aşkın ilçesinde benzer bir il olma kampanyasının başarılı olmama ihtimali var mı ki; imza kampanyası Ankara’da bakanlıkların önünde, TBMM’de vb. karar sürecine etki edecek yerlerde yapılması yerine Fethiye’nin muhtelif yerlerinde masa koymak suretiyle yapılıyor?

İçinde yaşadığımız şehre ilişkin başlatılmış bir harekete ilişkin bu sorulara sağlıklı ve ittifakla kabul edilebilecek cevaplar verebiliyorsak doğru yoldayız demektir. Aksi ise, halkın yıllardır süren özlem ve beklentileriyle algı operasyonu yapmaktır. Her Muğla’ya işi düşen vatandaşın gelip giderken hatırladığı gerçeğin ciddiyetini sarsmaktır. Son 15 yılda hiçbir ilçenin il olmadığı Türkiye’de, il olabilme gücünü hem de F’ye kadar alfabetik (Alanya vb.) tüm ilçeleri aşarak 82’yi kapacak güçte bir ilçe pekâlâ devamını (başlıkta belirttiğim gibi) getirebilir. Tekrar altını çizerek bitireyim. Fethiye’nin il olmasını istemek başka bir şey, Fethiye’nin il olabilmesi başka bir şeydir. Haftaya güzel konularla buluşuncaya kadar sağlıklı, huzurlu ve mutlu kalın, hoşcakalın.

Hakkında editor3

1970'li yılların ortasında doğmuş. İlkokuldan yüksek lisansa kadar eğitim kurumlarının verdiği bütün diplomaları almış. Marmara Üniversitesi SBE Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim alanında doktora bile yapmış. Yazıp çizmeye meraklı olduğu ifade ediliyor. Devamı hakkında sayfasında deniliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*