Köşe Yazıları

Gazete ve dergilerde yayınlanan yazılar

Belediye Başkan Adayını Belirleyememek! (2)

Kamu yönetimi yapılanması içerisinde belediyeler oldukça önemlidir. Yerel yönetim idareleri arasında başta geldiğini söyleyebiliriz. Belediyenin organları olarak işlev gören belediye başkanı, belediye meclisi ve belediye encümeni arasında da başkan öne çıkar. Diğer ikisine başkanlık etmesi ile birlikte sahip olduğu yetkiler bu durumun oluşmasında etkilidir. Geçtiğimiz yazıda yer verdiğimiz için tekrar değinmeyelim. Belediye başkan adaylığı konusuna devam edelim. 5 yılda bir …

Daha Fazlası

Belediye Başkan Adayını Belirleyememek! (1)

Yerel hizmetleri sunmakla görevli mahalli idare birimlerimizin temsilcileri 5 yılda bir yapılan seçimler neticesinde göreve geliyor. Belediyeler, İl Özel İdareleri ve köyler, sınırları içindeki imar, temizlik, çevre, su vb. akla gelebilecek tüm hizmetleri vermekle sorumlu ve yetkili kurumlar. Ülkemizde 6360 Sayılı Kanun sonrası 30 büyükşehir belediyesi bulunan ilde, İl Özel İdaresi ve köy bulunmuyor. Örneğin birbirine komşu iki il olan …

Daha Fazlası

G-20 Zirvesinde Tartışılan Konulara Verilen Tepkiler (1)

G-20 olarak kısaltılan grubun 18. toplantısı geçtiğimiz günlerde Hindistan’ın başkenti Delhi’de yapıldı. Önceki yazımızda genel hatlarıyla zirveye ilişkin değerlendirmeleri paylaşmış ve deklarasyonda geçen ilginç başlıklara yer vermiştim. “Tek dünya, tek aile, tek gelecek” olarak belirlenen temanın bir hayli tartışılacağını yazmıştım. Teması kadar zirvenin gündemindeki diğer konularda oldukça tartışmaya açık olduğu için bu konuyu gündemde tutmaya devam edelim. G-20’de gündeme gelen …

Daha Fazlası

G-20 Zirvesi ve İlginç Başlıklar

İlginç başlıkları ve hedefleriyle bir G-20 toplantısı daha sona erdi. G-20 olarak kısaltılan “Group of 20” Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonundan oluşuyor. Bu 19 ülke; Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği. Ülkemiz …

Daha Fazlası

Liselerin Zorunlu Olmasının Sebebi Ne?

Yeni bir eğitim öğretim yılına daha merhaba dedik. 2023-2024 eğitim öğretim yılı başladı. Eğitim camiasına yeni dönemde başarılar diliyorum. Velilerimize de Allah kolaylıklar versin diyorum. Artış hızı kontrol edilemeyen fiyatlar velilerimizi zorlamaya devam edecek. Ülkemizde çok sık mevzuat değiştirilen alanlardan birisi eğitimdir. Her bakan değişikliğinde mutlaka bir değişiklik olur. Hatta bazen aynı bakan döneminde bile köklü değişiklikler olduğu görülmüştür. Liselere …

Daha Fazlası

Laf Anlatmaya Çalışmak mı Eleştirmek mi?

Hepimiz öyle ya da böyle bir şekilde hayatın bir köşesinde tutunmaya çalışıyoruz. İçinde yaşadığımız topluma dair bir şeyleri, olup bitenleri, şahit olduklarımızı veya duyduklarımızı kendi penceremizden değerlendiriyoruz. Değerlendirme yaparken öncelikle o güne kadar ki bilgi birikimlerimizi kullanıyoruz. O güne kadar sahip olduğumuz birikimlere göre doğru belli, yanlış belli. Eksik ya da fazla. Ancak zaman zaman geçmişten kalan öfkeler önüne geçebiliyor …

Daha Fazlası

Aman Ezberleriniz Bozulmasın!

Değişen ve gelişen hayatın içinde beklentiler ve talepler zaman içerisinde değişebiliyor. Günümüz kent yaşamının getirdiği koşullar insanları farklı farklı süreçlerin içerisine itebiliyor. Köylerde bile artık kentsel imkanlar aranıyor ve talep ediliyor. Vatandaşın talepleri karşısında hizmetleri sunmakla görevli yetkililer zaman zaman yetersiz kalabiliyor. Özellikle hızla çeşitlenen teknoloji ile hayatımıza giren hizmetlerde yetersiz kalınabiliyor. Bu yadırganmayabilir ancak kamunun imkanlarıyla bu hizmetleri sunmak …

Daha Fazlası

Son Şampiyonada Kaç Madalya Aldık?

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de 19. Dünya Atletizm Şampiyonası yapıldı. Dokuz gün süren yarışmalarda ülke olarak maalesef madalya alamadık. Spor alanında özellikle atletizmde büyük organizasyonlarda oldukça kötü durumdayız. Afrika ülkelerinin sporcuları bile gümüş madalya alırken biz ne altın ne gümüş ne de bronz alabildik. Her spor branşının federasyonu olduğu düşünülürse bu sonucun ilgililerince tartışılması gerektiği açıktır. Tartışmanın ötesinde artık ciddi köklü yapılanmalara …

Daha Fazlası

Maça Giremeyen Oyuncuların Dramı!

Takım tutar gibi parti tutulan bir memlekette durumu futbol üzerinden özetlemek abes kaçmaz. Gelin biz de bu yazımızda uzak ülkenin birinde yaşananları bu minval üzere yorumlayalım. Belki bu şekilde bazı şeyleri anlatıp ibret almayı başarabiliriz. Bir gün bir hazırlık maçında takımın öne çıkmış (ya da çıkarılmış) bir oyuncusu göze çarpar. Sesi gür çıkmaktadır ve de boyu uzuncadır. Hazırlık maçında başarılı …

Daha Fazlası

Kamu Malını Gelişigüzel Kullanamazsınız!

Toplum halinde yaşayan insanoğlunun dikkat etmesi gereken hususlar vardır. “Bilmiyordum, haberim olmadı, farkında değilim” gibi mazeretlerin geçerli olmadığı elzem konulardır bunlar. Emanet, ehliyet ve liyakat bunların başında gelir. Daha önceki yazılarımızda bunlara yer verdik. Bugün emanet, ehliyet ve liyakat kadar önemli ve ilişkili olan kamu mallarına değinelim. Kamu malı en basit ifadesiyle kamuya ait her türlü taşınır taşınmaz eşyalardır. Zaman …

Daha Fazlası