30 Büyükşehir Belediyesi bulunan ilde kırsal mahalle kurulmasına olanak sağlayan kanun değişikliği ve sonrasında Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği çıktı. Yönetmelik hangi düzenlemeleri getiriyor? 7254 sayılı Kanunun 10. maddesi ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa ek madde eklenmiş ve kırsal mahalle mevzuatta yerini almıştır. Ek Madde 3: “Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları …
Daha FazlasıHer Yıl Aynı Terane!
Her bir miladi yıl bitip yenisi başlarken benzer şeyler söylenir. Eski yıl yerden yere vurulur. Bir daha gelmesin diye serenatlar yazılır. Biten yıl yerden yere vurulurken yenisinden beklentiler sıralanır. “Yeni yıl şöyle olsun, böyle olsun filan”. Hâlbuki sitem edilen geçen yılın yenisidir. Kendisinden güzel güzel beklentiler sıralanandır. Öncekilerde aynı. Dünyanın güneşin etrafında dönerken turunu tamamlaması ile yeryüzünde yaşanan iyi ve …
Daha FazlasıAyasofya Tarihin Nirengi Noktasıdır
Tarihte büyük olaylara tanıklık etmiş onlarla birlikte hatırlana gelmiş meydanlar, kaleler, köprüler, saraylar ve merkezler vardır. Kızıl Meydan, Tiananmen Meydanı, Çin Seddi, Estergon Kalesi, Mostar Köprüsü ve daha niceleri. Böyle değerlere sahip toplumlar var oldukları sürece sembol haline gelen varlıklarını en iyi şekilde korurlar ve geleceğe aktarmak için sahip çıkarlar. Bizim tarihimizde Ayasofya bu anlamda çok mühim bir konuma sahiptir. …
Daha FazlasıSosyal Medya Haberciliği ve Türkçe’nin Kullanımı
Gelişen teknoloji ile birlikte insanların haber alma kanalları çoğaldı. Haber alma ile birlikte haber verme ortamları da arttı. İnternetin yaygınlaşması, uygulamaların kullanımının kolaylaşması, cep telefonu kapsama alanlarının en ücra noktalara kadar ulaşması, haber yayın merkezlerinin de, haber alan hedef kitlenin de sınırlarını bir nevi ortadan kaldırdı. Artık en ücra köyden bile, herhangi bir köy sakini, olup biteni dakika dakika Facebook, …
Daha FazlasıCoronavirüs Sonrası ve E-Bayrama Dönüş
2020 yılı ile birlikte hayatımıza giren koronavirüs hastalığının etkileri sürüyor. 2019 yılı sonlarında kendisini göstermesi sebebiyle, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından COVID-19 adı verilen koronavirüs bulaşıcı bir hastalık. Bulaşıcı olması ve aşısının henüz bulunamamış olması nedeniyle tedbirlerin ağırlaştırılması ile etkisi azaltılmaya çalışılıyor. Hastalığın gerçek seyri hakkında net olarak veriler ortaya konulamasa da ki bu kolay bir iş değil, alınan tedbirlerden …
Daha FazlasıYaşlanmayacak Şoförler Var (2)
Geçen hafta, bazı dolmuş şoförlerinin 65 yaş üzeri yolcuları duraklarda doğrudan geçmek suretiyle almamalarına ilişkin olarak başladığımız, “Yaşlanmayacak Şoförler Var” başlıklı yazımıza devam edelim. Yazımızda; Türkiye’nin sosyal bir hukuk devleti olduğuna dikkat çekerek, bu tür uygulamaların sosyal devlet ilkesi gereği yapıldığını belirtmiştik. Yasal düzenlemenin 2014 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği doğrultusunda yapıldığını ve …
Daha FazlasıYaşlanmayacak Şoförler Var (1)
Yürürlükte olan Anayasa’ya göre ülkemiz sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet anlayışı temel bir ilke olarak benimsenmiştir. Bu ilkeye göre devlet, güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlüdür. İktidara gelen partiler gerek bu ilke gerekse parti programları doğrultusunda bazı temel hizmetleri belirli kesimlere ücretsiz ya da indirimli sunarlar. Birçok kesim bu uygulamalardan memnun …
Daha FazlasıEmanet, İhanet ve Kıyamet
Emanet, ihanet ve kıyamet başlıklı bir yazı ile sizlerleyiz. Üzerinde çok yazılıp çizilmesi gereken bir konu emanet ve emanetin ehline verilmesi. Ancak günümüzde, özellikle insan kaynakları yönetiminde maalesef çoğumuzun da işine gelmeyen bir durum. Kamu yönetiminden tutunda sivil toplum kuruluşlarına kadar hatta özel işletmelere kadar personel planlamasında ehliyet ve liyakate bakılmaz oldu. Parti görüşü, dünya görüşü, akrabalık, hemşerilik gibi yeni …
Daha FazlasıYapay Zeka ve E-evrim’e Evrilmek
Yapay zeka hakkında bir şeyler yazmak istiyorum bu yazıda. Akademik bir yazı olmayacak. Yabana atılacak bir yazı da olmaz umarım. Yapay zeka konusunda gündeme getirilen iddiaların çoğuna katılmadığımı söyleyebilirim başlarken. Diğer taraftan yapay zeka konusunda geniş bir okuma listesini bitirdikten sonra belki bu yazının yeni versiyonunu yazmak gerekebilir. Başlayalım… İki yıl önce katıldığım bir kongrede yapay zeka üzerine bir sunum …
Daha FazlasıVarlık İçinde Yokluk Yaşamak!
Kültürel değerler açısından oldukça zengin bir coğrafyadayız. Tarih desen saymakla bitmez, turizm desen gezmekle bitmez. Somut olanları geç somut olmayan kültürel miraslar bile anlatmakla baş olmaz. Olmaz olmasına da bu değerlerimize ne kadar sahip çıkıyoruz bu tartışılır. Bu değerlerimizi günümüz insanına nasıl sunuyoruz bu da tartışılır. Peki, gelecek nesillere aktarma konusunda ne kadar başarılıyız? İşte bu önceki soruların cevabından daha …
Daha Fazlası