Yaşanabilir, İsrafsız, Güzel ve Yaşatılabilir Kültüre Destek

Yaşanabilir, israfsız, güzel ve yaşatılabilir kültüre destek amacıyla Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser’in evsahipliği ve Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneğinin öncülüğünde Karaçulha Belediye Başkanı Yusuf Çaylı, muhtarlar ve okul müdürlerinin katılımıyla toplantı yapıldı.

Oku yerine davetiye kullanılması, düğünlerin bir gün yapılması, toplu yemek ikramlarının sade olması, cenazelerde toplu yemek verilmemesi ve hac, asker yemeklerinin birlikte yapılması konularında Çamköy Okaliptüspark tesislerinde geniş katılımlı istişare toplantısı yapıldı. Yaşanabilir, israfsız, güzel ve yaşatılabilir kültüre destek adı verilen toplantıya Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser, Karaçulha Belediye Başkanı Yusuf Çaylı, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Emin Kızıl, Fethiye Muhtarlar Derneği Başkanı Hüsnü Çalış, Çamköy Eşrefpaşa Mahalle muhtarı Ahmet Bozkurt, Türbe mahalle muhtarı Osman Yar, Karaçulha Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mehmet Doğramacı, Çalıca Mahallesi muhtarı Ahmet Gizli, Boğalar Mahallesi muhtarı Bülent Pelit, Eldirek Muhtarı Osman Köse, Esenköy Muhtarı Mustafa Köse, Yakacık Muhtarı Bayram Karataş, Gökben Muhtarı Mehmet Ali Güzel, Bozyer muhtarı İsmail Avcı, Çamköy İlköğretim Okulu Müdürü Neşet Gavcar, Müdür yardımcıları Ayhan Gümüş ve Emine Kocaman, Karaçulha İlköğretim Okulu Müdürü Özcan Akdu, Şehit Mustafa Gökdal İlköğretim Okulu müdürü İsa Küçük, Karaçulha Çok Programlı Lisesi Müdürü Ali Yavaş, Eldirek İlköğretim Okulu Müdürü Güven Yiğit, Çamköy Belediye meclis üyeleri, Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim ve denetim kurulu üyeleri, bazı imamlar ve yerel basın kuruluşları temsilcileri katıldı.

Programın takdimini Karaçulha Derneği eski başkanı Mesut Koç’un yapmasının ardından açılış konuşması Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser tarafından yapıldı. Bekir Eser;”Düğünlerde oku dağıtmak yerine davetiye kullanılması için öncülük etmemiz gerekiyor. Maddi durumu iyi olan yapsın ona kimsenin bir şey söylediği yok ancak ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımız oku dağıtmak için çok para harcıyor. Oku yerine davetiye kullanılsın evlenecek olan gençlere daha fazla yardım olsun. Düğünü yapan vatandaşımız daha sonra borç ödemeye çalışıyor. Gerçekten çok zor bir durum. Gerekirse davetiyelerin bastırılmasına biz üstlenelim. Düğün bir güne insin. 3 gün 3 gece yemek vermeye düğün yapmaya gerek yok. Bu hem israf hem de maddi külfet.” dedi.

Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Emin Kızıl başlatılan çalışmayla ilgili olumlu tepkiler aldığını söyledi. Kızıl; “Asker geceleri, asker yemekleri, hac yemekleri bunlar o yerleşim yerindeki vatandaşların katkılarıyla birlikte yapılsa israf edilen yemek azalır. Bu tür etkinlikler yapıldığı zaman daha sonra borç ödeme durumu ortaya çıkıyor. Yetkililerimizin desteğini bekliyoruz. Muhtarlar, imamlar, öğretmen ve müdürler bulundukları yerde çalışmalar yürütmesi gerekiyor.” dedi.

Karaçulha Belediye Başkanı Yusuf Çaylı da, bu çalışmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bizde üzerimize düşeni yaparız. Asker eğlenceleri topluca yapılması için geçtiğimiz günlerde çalışma yaptık. Ayrı ayrı asker gecesi yapılmadı. Yapıldıysa katılmadık. Köylerimizde de aynısı yapılmalı ancak mutlaka kaymakamlık ve diğer yetkililerin bize bu konuda yardımcı olması gerekir. Alt yapısı hazırlanarak bir an önce hayata geçirilmeli.” Dedi

Toplantıya katılan köy muhtarları alınan kararları desteklediklerini belirtirken okul müdürleri, imamlar ve muhtarlarda söz alarak olumlu görüşlerini belirttiler. Dernek yetkilileri istişare toplantısında gündeme gelen konularla ilgili bildiri ya da kitapçık hazırlanıp daha geniş kesimlere ulaştırılacağını ve bu konuda tüm Fethiye halkının desteğini beklediklerini söylediler.