“Nasıl Davranalım” Sendromu

Toplum içerisinde her insanın kendi tercihleri doğrultusunda sürdürdüğü bir hayat tarzı vardır. Hayat tarzı davranışlar olarak ortaya çıkar ve diğer insanlar ile birlikte etkileşim içinde gerçekleşir. Davranışların yansıması her insan da aynı etki ve tepki ile sonuçlanmaz. Çünkü her insan kendi içinde ayrı bir dünyadır.  Davranışların bazısı çok olumlu karşılanırken bazıları da olumsuz karşılanır ve hatta çatışmalara sebep olur. Doğrusu nedir diye sorulursa bunun cevabı vardır. Ancak bu cevaplar da bulunulan koşullarda etkileneceği için farklı farklı olacaktır. Nasrettin hocanın bu duruma ilişkin bir hikâyesi vardır. Birlikte okuyalım.

Hoca merhum, oğlu ile bir köye gidiyormuş. Çocuk istemese de yorulmasın küçük diye Nasrettin hoca oğlunu eşeğe bindirmiş. Bazı kimseler bu durumu görüp:

– Hey gidi zamane gençleri, ağzının ilmiyle şu ihtiyar babasını yayan yürütüyor da kendisi rahat rahat eşeğe binip gidiyor, demişler.

Çocuk:

– Bak baba! Sana ısrar etmedim mi? Haydi artık daha fazla inat etme, şu eşeğe sen bin, demiş.

Hoca eşeğe binmiş. Biraz gitmişler. Bir kaç kişi hocayı eşeğin üzerinde çocuğu yaya görünce:

– Ayol senin kemiğin kartlaşmış, hem işte geldin işte gidiyorsun. Bu çocuğu bu kadar zahmete koşup da kavurmak layık mı sana, derler.

Hoca kızmıştır ama belli etmez. Bu kez tutar, çocuğu da arkasına bindirir. Birkaç adım gider gitmez, bir gurup insanla karşılaşırlar. Bunlar da bakıp:

– Amma yapmışsınız ha! Bir eşekçiğe iki kişi birden biner de uzun yola gider mi? Bakın şu herife, bir de hoca da olacak derler.

Hoca artık kızıp eşekten kendi de oğlu da inerler. Önlerine katarlar. Çok geçmez bir köyden geçerken birkaç adama rast gelirler.

– Allah Allah! Bu ne budalalık! Eşek önlerinde bomboş hoplaya sıçraya koşsun da kendileri bu sıcakta toza toprağa bulanarak kan ter içinde yayan yürüsünler. Dünyada ne şaşkın adamlar var, derler.

Dediklerini işitince Hoca oğluna dönerek demiş ki:

– Bak oğlum gördün işte. Ne yaparsak yapalım bir şekilde eleştirip karşı çıkanlar oldu. Demem o ki herkesi memnun etmek zor. Sen yalnızca Allah’ı memnun etmeye bak. Nasrettin hoca doğrusunu söylemiş. Bu konu aslında onlarca köşe yazısında bile anlatmakla bitmez. Başka yazılara bırakalım. Sonuçta yazdıklarımıza zaten bir kulp takan çıkacak! Tekrar buluşuncaya kadar sağlık ve mutlulukla kalın, hoşcakalın.

Dr. Mesut Koç – 02.05.2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*